12 Kasım 2020 Perşembe

VLOOKUP ile 2. Eşleşeni bulmak

 2. ya da istenilen eşleşeni bulmak için: 

DÜŞEYARA / VLOOKUP gibi arama fonksiyonları iş hayatında sıkça kullanılan; bir verinin ilişkili olduğu diğer bir veriyi arayıp bulmayı sağlar.

DÜŞEYARA ilk eşleşeni bulur ya da ilk bulduğunu getirir. 2. Eşleşeni getirmek için ne yapmak gerekir. Bu videoda 2. Eşleşen ve 3. Eşleşen nasıl getirilecek anlatılmaktadır.

EĞERSAY (COUNTIF) ile aranacak sütunun bir kaçıncı olduklarını gösteren bir sütün oluşturulur.

Birleştirme işlem &  ile yapılır.

Excel’de arama işlemleri; bir veriye ilişkin bilgilerin diğer bir veri tablosundan bulunup getirilmesi gibi çeşitli “arama ve bulma” işlevlerini kapsar. Örneğin bir ürün koduna karşılık gelen fiyat bilgisinin bulunması ya da bir personel adına karşılık gelen adres bilgisinin bulunması gibi.

DÜŞEYARA (İngilizce sürümdeki karşılığı VLOOKUP) fonksiyonudur. “Düşeyarama” olarak adlandırabileceğimiz bu fonksiyon, bir veriyi belirtilen bir sütunda aşağıya doğru arayıp bulmak, bulduğunda da diğer bir sütundaki (sağ tarafta) ilgili bir veri getirmeyi sağlar.

DÜŞEYARA aşağıya doğru arama işlemini yapıp sağ taraftaki sütundan verileri getirmeyi sağlarken YATAYARA (HLOOKUP) fonksiyonu da bunun yana doğru olanını yanı verilerin sağa doğru atanmasını ve bulunduğunda alt tarafta belirtilen satırdan verilerin getirilmesini sağlar.

 

DÜŞEYARA (VLOOKUP) fonksiyonu bir veriyi, tablo verisi üzerinde aşağıya doğru arayarak bulur. Bu ünitede DÜŞEYARA (VLOOKUP) ile ilgili çok sayıda açıklama ve uygulama bulabilirsiniz. Ancak arama yapılacak verinin yatay bir tabloda yapılması durumunda DÜŞEYARA’nın aynısının YATAYARA’sının geliştirilmesine neden olmuştur.

YATAYARA (HLOOKUP) fonksiyonu aynı DÜŞEYARA (VLOOKUP) fonksiyonu gibi çalışır ancak arama yapacağı veri üzerinde sağa doğru bir arama yaparak ilgili değeri bulur. Ardından aşağıya doğru belirtilen sayıda satır giderek istenilen değeri bulur.

 

Arama işlemleri tipik olarak DÜŞEYARA (VLOOKUP), İNDİS (INDEX), KAÇINCI (MATCH) ve benzeri diğer fonksiyonlarla yapılır.

 

Çok sayıda eşleşenin bulmak için de videolarımız var. Onlara da bakınız.

 

https://youtu.be/-vNeOFeI_40

https://www.youtube.com/watch?v=4-dewrhVSSM&list=PL3dc_-B83C8AmT4pqt6oy57xzUUYLDG0S

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder